Póker játék: több mint puszta szerencse

A póker játék manapság nagyon közkedvelt szórakozási forma. Ha valaki szereti a pókert, akkor szerencséje van, mert ma már nem kell elmennie egy szórakozóhelyre, vagy barátokhoz azért, hogy játszani tudjon. A póker játék ugyanis ma már online formában is elérhető a különböző internetes oldalakon.

Arra is van lehetőséged, hogy a barátaiddal játssz online. Ez nagyban leegyszerűsíti a dolgokat, és lehetőséget ad arra, hogy bárki bármikor, bárhonnan hozzáférhessen a poker játék valamelyik verziójához.

A póker játék története

A továbbiakban nézzük meg egy kicsit a poker játék történetét, amely viszonylag régre nyúlik vissza. A szabályok sokat nem változtak, a mai póker játékok szabályai és menete nagyon hasonlítanak a régiekéhez.

A póker játék története több száz évre nyúlik vissza, és bár az eredete pontosan nem ismert, számos teória létezik arról, hogy hogyan és honnan ered. A legtöbb történész egyetért abban, hogy a póker elődjei különböző kultúrákból és kontinensekről származnak, ötvözve a kártyajátékok és a különböző fogadási formák elemeit.

póker, póker kártya, osztás, élő kaszinó

Egyesek szerint a póker játék egy régi kínai játékból eredménye amely a dominóhoz hasonlított. Viszont közvetlen elődjének a spanyol  Primero játék tekinthető, amely már használt fogadásokat, blöffölést és olyan kezeket, amiket ma is ismerünk a pókerben.

A póker modern formája az 1800-as évek elején kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, elsősorban a Mississippi folyó menti hajókon, ahol a legénység játszotta. 1834-ben említik először írásban is az 52 lapos francia kártya csomagot a pókerrel kapcsolatban amely a mai játék formájának az alapját képezi.

A póker nagyon gyorsan elterjedt az amerikai polgárháború alatt a katonáknak köszönhetően. A 20. Században ez a játék már nagy népszerűségnem örvendett a kaszinókban, és egyre nagyobb teret nyert az otthoni játékok körében is. Az 1970-es évektől kezdődően pedig már hivatalos pókerversenyeket is rendeztek, amely világhírűvé tette a játékot. Ma már szinte mindenki ismeri.

A póker fajtái

A pókernek ma már rengeteg fajtája ismeretes. Bár az alapszabályaik azonosak, az egyes változatok eltérő szabályrendszereket is mutathatnak. A Texas Hold’em az egyik legnépszerűbb verzió. Itt minden játékos két lapot kap (zárt lapok – vagyis csak ők láthatják), majd további 5 lap kerül az asztalra (nyílt lap – tehát ezeket mindenki látja és használhatja). A cél az, hogy a játékosok a saját lapjaikból és a közös lapokból a lehető legjobb ötlapos kombinációt állítsák össze.

További, kevésbé ismert változatok

Egy népszerű és különleges változat a Omaha, amely hasonlít a Texas Hold’emre, de itt a játékosok négy zárt lapot kapnak, és a lapjaik kombóját két saját + 3 közös lapból kell összeállítaniuk. Ebben a játékfajtában értelemszerűen teljesen más stratégia érvényesül, és a nyerő kömbinációk lehetősége is más lesz (vagyis nő).

A Seven Card Stud a Texas Hold’em  elődjének tekinthető, legalábbis népszerűségét tekintve. Ebben a játékban az a nagy változás a többiekhez képest, hogy egyáltalán nincsenek nyílt, vagyis közös lapok. Minden játékos saját lapokat kap, amelyek közül néhányat felfednek, tehát ezeket mindenki látja, és a többi lapot lefelé fordítva tartják. Ez több információt nyújt a játékosoknak a lehetséges kombinációikról és stratégiáikról.

szerencsejáték, pókerkártya, zseton

A Draw Poker a póker egyik legegyszerűbb formája, ahol a játékosok minden lapot lefele fordítva kapnak, és cserélni tudnak. Ez a változat teljesen a lapok értékére bazíroz, és nincs helye a stratégiáknak, esetleg a blöffölélsnek. Vannak más speciális változatok is, mint a Razz, ahol a legrosszabb, vagyis a legalacsonyabb lapok nyernek, vagy olyan verziók is vannak, amelyek több póker változatot kombinálnak össze.

A póker játék szabályai

Bár az egyes változatokban a szabályok egy kicsit eltérőek lehetnek, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy aki ismeri a póker szabályait, az összes verzióval elboldogul majd. A szabályok nem változtak túl sokat az idők során, mivel egy olyan játékról van szó, amely megengedi, hogy a játékos megnyilvánuljon, és kifejlesszen egy olyan technikát, amelyet a sajátjának tudhat. Így a póker sosem lesz unalmas, és éppen ezért nincs is szükség arra, hogy a szabályok érdemben változzanak.

Alapszabályok

Az alapszabályok viszonylag egyszerűek. A továbbiakban egy áttekintést olvashatsz arról, hogy mik a poker játékok általános szabályai, viszont ez teljes mértékben nem vonatkozik mindegyik verzióra.

A játék célja hogy minden játékos a rendelkezésére álló lapokból a lehető legjobb kombinációt hozza ki, vagy ha ez nem valósítható meg, akkor blöffölése meggyőzze az ellenfeleit arról, hogy ő rendelkezik a legjobb lapokkal. A játék kezdetén a játékosok téteket tesznek, amelyet majd a játék során valaki megnyer. 

póker szabályok, Ász, zsetonok

Minden játékos lapokat kap (a póker játék fajtájától függ, hogy épp mennyit). Ezek a lapok a legtöbb esetben zártak. Ezután kezdődik egy licitkör, ahol a lapjai függvényében minden játékos eldöntheti, hogy tétet emel, tartja, vagy pedig kiszáll.

A legjobb ötlap biztokosa nyeri a játékot. Az értéküket a lapok rangsorolása határozza meg, az egyszerű magas lap kombinációtól kezdve a pár, két pár, hármas, sor, flush, full house, póker, sorflush, és a legmagasabb, a royal flush felé. A lapkombinációk fontossági sorrendje az alábbiak szerint alakul, a legerősebbtől a leggyengébbig: 

  • Royal Flush
  • Straight Flush
  • Négy egyforma (Póker)
  • Full house
  • Flush
  • Straight (Sor)
  • Három egyforma (Drill)
  • Két pár
  • Pár
  • Magas lap

Taktikák a pókerben

Amint láthatod, nagyon sok múlik a szerencsén, azonban maga a játék nem csak a szerencsém múlik a játékosoknak ugyanis lehetőségük van arra, hogy kialakítsanak egy olyan játéktechnikát, amellyel nagyobb eséllyel nyerhetnek, még abban az esetben is, ha nincsenek kedvező lapjaik.

A legismertebb ilyen technika a blöff, amely egyben kockázatos is, viszont hogyha bejön, akkor igazán nagyot lehet vele kaszálni még abban az esetben is, ha egyáltalán nincsenek jól lapjaid. A blöff technikáját is ki kell tanulmányozni, és ki kell fejleszteni, és soha nem szabad elfelejteni, hogy nem mehetsz biztosra egy ilyen taktikával.Egy azonban biztos: a jó lapállás még önmagában nem jelenti azt, hogy nyert ügyed lenne a játékban; ahogyan a sikeres blöffölés sem jelenti azt hogy megnyerted ezt a futamot. A legjobb verzió hogyha a kettő egyszerre teljesül, és természetesen az ellenfeleinek sincsenek jobb lapjaik, vagy taktikáik a tiédnél. Azt mondhatjuk, hogy a póker játék egyszerre szól a megfelelő taktikáról és szerencséről. Éppen ezért is olyan érdekes a játék, és maradt fenn ilyen sok időn keresztül.

Frissítve:
– Kovács Oszkár
Kovács Oszkár
Kovács Oszkár
Szerkeszto – www.kaszinok.info

Oszkár igazi szakértője az online szerencsejáték platformoknak. Tapasztalatát annak köszönheti, hogy rengeteget játszott a felületeken, és tökéletesen kiismerte a platformok minden szegletét. Ma már nem jut annyi ideje a játékra, mint régen, mivel közben családapa lett, de tudását az ismertetők kidolgozásában kamatoztatja. Bízd rá magad, és olvasd bizalommal ezeket.